Zverejnenie príspevku / stránky na vybrali.sme.sk Tlač / PDF príspevku / stránky

10:45 AM
0
jasné, odpoveď sa dá obliecť do jednej aj viacerých viet, veď deti majú bábkové divadlo ináč rady ako dospelí. Majú k nemu bližšie - lepšie, mnohostrannejšie mu rozumejú. Ale čo keď svoju odpoveď nepovedia, ale oblečú, vyjadria pomocou farieb, farbičiek, prípadne iného výtvarného materiálu?


Potom vznikne malé výtvarné dielko alebo len rýchly náčrt, stopa po jedinečnom zážitku. Bratislavské bábkové divadlo práve týmto spôsobom hľadá odpoveď detí na svoje predstavenia. A už po piaty krát aj našlo výraznú a nesmierne malebnú výpoveď o videnom a prežitom.

V priebehu prvej polovice tohtoročnej divadelnej sezóny sa vďaka spolupráci s pani učiteľkami mnohých základných a materských škôl zozbieralo celkom 386 individuálnych a tri kolektívne výtvarné práce s témou niektorého z aktuálnych bábkových predstavení. Na základe súťažného výberu sa 50 najkrajších dostalo na výstavu.

Keď výstava, tak aj vernisáž. Stalo sa. 25. marca t. r. sa vestibul a potom sála BBD zaplnili sedemdesiatkou detičiek a detí, ale aj rodičovským či učiteľským doprovodom. Odzneli slová oficiálneho vyhodnotenia súťaže, odovzdávali sa diplomy pre 14 najúspešnejších, ale prišlo aj na veselé epizódky z úspešného bábkopredstavenia Drevený tato. Vďaka štedrým sponzorom čakalo na účastníkov vernisáže bohaté pohostenie a naviac žiadne z pozvaných detí neodchádzalo bez darčeka – knižky alebo sady farieb, iných milých drobností.

Hlavná cena súťaže? Tretiak Martin Benian zo ZŠ v Novom Meste nad Váhom získal okrem ceny pre seba aj pekný darček pre celú svoju triedu – voľný vstup na jedno bábkové predstavenie podľa vlastného výberu. Medzi ocenenými boli aj žiaci z našej mestskej časti – Viktor Vrbatovič a Marek Ftáček zo ZŠ Tbiliská a na výstavke, ktorá bude vo vestibule divadla celý mesiac, je nainštalované i pekné leporelo 8 prváčikov z tej istej školy.








Foto – L. Kittlerová

0 comments:

Zverejnenie komentára