Zverejnenie príspevku / stránky na vybrali.sme.sk Tlač / PDF príspevku / stránky

11:01 AM
0

Bolo by iste zaujímavé, keby sa nám prihlásil čo len jeden svedok tejto významnej chvíle a popísal nám ju podrobnejšie. Bolo by cenné pre mapovanie športových dejín našej Rače zapísať dôležité momenty zo vzniku a celkového úspešného fungovania cyklistického klubu Štefánik. Jeho najvýznamnejší členovia?

Rafael Krampl v polovici 20. stor. štartoval v mnohých mestách na Slovensku aj v zahraničí ( Brno, Praha, Plzeň, Pardubice, Ostrava, Mníchov, Vratislav, Záhreb, Viedeň) a získal do 75 prvenstiev. Šesť rokov bol nepretržite cyklistickým majstrom Slovenska. V roku 1942 vyhral ťažké viacetapové preteky Okolo Slovenska. Príznačnú bojovnosť a výdrž byť úspešným vo viacerých etapách náročných pretekov sa mu podarilo – ako trénerovi - preniesť aj na svojho najúspešnejšieho zverenca a mladšieho kamaráta Vlastimila Ružičku.

1943 Bratislava, Kempelenova ul., Rafael Krampl s Vlastimilom Ružičkom

Tento významný cyklista a člen víťazného družstva na viacerých ročníkoch Pretekov mieru pochádzal z českej obce Louny, kde sa narodil sa 27. 2. 1925. Do Rače sa prisťahoval s mamou a sestrou ako dieťa, po tragickej nehode otca, motoristického pretekára. Jazdil v drese klubov Práca Bratislava, Štefánik Račišdorf aj Lokomotíva Rača. Na ceste, dráhe, v teréne, ba i na motocykloch. Nevedel, čo je to strach, nevnímal bolesť, nepoznal neprekonateľnú únavu. Napriek útlej, málo športovej postave bol na pretekoch húževnatým bojovníkom. Najväčšiu slávu si vybojoval na povestných Pretekoch mieru. Roku 1950 bol celkovo tretí, 1951 desiaty, 1954 druhý a s družstvom vždy víťazný. Lúčil sa roku 1957 v desiatom ročníku pretekov P-B-W, rovnako ako v tom istom roku aj na cestách Okolo Slovenska. Pamätná tabuľa na Námestí A. Hlinku nám pripomína V. Ružičku a jeho športové úspechy. 

1953, Rafael Krampl a Vlastimil Ružička

Avšak v tomto roku si pripomíname aj hranice jeho života – 90 rokov od jeho narodenia – 27. 2. 1925 a a 30 rokov od jeho úmrtia – 29. 3. 1985.

Podľa Historického kalendára na rok 2015, spracovaného M. Hatalovou

0 comments:

Zverejnenie komentára