Zverejnenie príspevku / stránky na vybrali.sme.sk Tlač / PDF príspevku / stránky

10:00 PM
0
Bratislava – Rača 18. marca 2015







V Kultúrnom stredisku na Žarnovickej ulici bolo v ten deň neobvykle rušno. Veď bolo treba primerane vyzdobiť spoločenskú miestnosť a tiež nainštalovať výstavku výtvarných prác. Zišlo sa na nej do 80 detských ilustrácií k Andersenovým rozprávkam a tiež kolekcia vystrihovačiek z papiera na rozprávkové, kvetinové aj figurálne motívy. Malé bábkové divadlo a figúrky z rôzneho materiálu mali deťom pripomenúť najobľúbenejšie zábavky samotného rozprávkara z jeho detských rokov. Výstavka fotografií zase jeho životné cesty. 
Na samotnom podujatí som sa rozhodla prečítať prítomným aj neveľkú pasáž z Andersenovho beletrizovaného životopisu, kde opisuje svoju niekoľkohodinovú návštevu vtedajšieho Prešporka. Je to veľmi sugestívny pohľad na naše mesto zo dňa 3. júna 1843, tak prečo ho nesprítomniť?
Na živom čítaní sa zišlo cca 25 mladých mamičiek s deťmi. Najprv si vypočuli rozprávanie o životných osudoch tohto pozoruhodného literáta a ukážky z jeho známych rozprávok, ktoré sme si pripravili my, organizátori podujatia. Potom čítali a obsahy rozprávok porozprávali aj deti – žiaci z nižších ročníkov račianskych škôl. A šlo im to naozaj dobre.

Dospelí aj deti – boli zrazu pri tej istej téme – rozprávkach, ktoré obleteli celý svet a dokorán otvorili dvere do velikánskej rozprávkovej dielne. Dodnes z nej vychádzajú nové a nové rozprávky. H.CH.Andersen má skutočne veľké množstvo svojich pokračovateľov. Veď Rozprávka – ako literárny žáner – je veľká čarodejka. Dokáže zapôsobiť na čitateľa najrôznejšieho veku - presviedča ho, získava, nadchýna.

2. apríl je Medzinárodným dňom detskej knihy a toho roku si popri ňom môžeme pripomenúť aj 210. výročie narodenia H. Ch. Andersena - svetoznámeho rozprávkara.

Text – D. L.
Foto – G. Slivová

0 comments:

Zverejnenie komentára